5 financiële missers die iedereen wel eens heeft gemaakt

Het is soms moeilijk om toe te geven als je een financiële misser hebt gemaakt. Vooral wanneer deze missers gênante of dure consequenties hebben. Het is een stuk makkelijker om deze fouten op jonge leeftijd te maken maar het gebeurd mensen ook als ze ouder zijn. Het is namelijk makkelijker om dezelfde fouten te blijven maken als je niet beter weet. Om je hier tegen te behoeden hebben we de 5 financiële missers op een rij gezet die we allemaal maken.

1. Dingen aanschaffen die je jezelf niet kunt veroorloven

Het lijkt bijna normaal te zijn onder Nederlanders, maar de oorzaak kan verschillen. Je kunt bijvoorbeeld dingen kopen die je niet kunt betalen om met de buren of vrienden mee te kunnen gaan. Of om uit te stralen dat je rijk of succesvol bent. Terwijl anderen weer te dure dingen aanschaffen omdat ze niet eens weten wat ze kunnen veroorloven. En er zijn natuurlijk mensen die willen wat ze willen -tegen alle kosten. Het is waarschijnlijk dat we allemaal wel eens iets hebben aangeschaft wat we eigenlijk niet kunnen betalen, of het nou toe willen geven of niet.

2. Vrijwillig consumerende schulden maken

Weet je wat erger is dan dingen aanschaffen die je niet kunt veroorloven? Juist, het op krediet kopen.

Een schuld is als een vloek, het afbetalen is een enorm moeilijke taak en je leven om schulden heen plannen is uiterst vervelend. Een schulden vrije leefstijl is moeilijk te bereiken maar niet onmogelijk. Het is het zeker waard!

3. Niet genoeg voor later sparen

Wanneer je je eerste baan in ergens in je 20e krijgt lijkt je pensioen of “later” nog ver weg. Je denk dat je toch nog genoeg tijd hebt. Maar je pensioen vind niet altijd plaats op een vaste tijd of datum in je leven, je pensioen kan ingaan wanneer je er klaar voor bent. Hoe eerder je start met sparen hoe eerder dit kan gebeuren. Zorg dat je een spaarplan hebt!

4. Geen buffer hebben

Je auto stopt ermee, je gasfornuis doet het niet meer of je hond heeft een noodoperatie nodig. Dit zijn voorbeelden van noodsituaties die zomaar kunnen gebeuren. Heb je een buffer waarmee je deze kosten op kunt vangen? Als je dit niet hebt kom je al gouw in de schulden of ben je genoodzaakt geld uit een lange termijn spaarrekening op te nemen.

Het is raadzaam om 6 maanden van uitgaven op een spaarrekening te hebben als buffer. Heb je dit niet? Begin dan met het sparen totdat je een buffer hebt.

Er zijn tal van situaties bekend van personen die hun baan kwijtraken en na al enkele maanden hun hypotheek niet meer konden betalen. Met alle gevolgen van dien.

5. Toegeven tot “lifestyle inflatie”

Dit kruipt er bij iedereen in: je gaat meer verdienen en je gaat ook meer uitgeven.

Wat is het probleem? Vraag je je af. Lifestyle inflatie is op zichzelf geen probleem maar het kan leiden tot de andere 4 financiële missers die hier boven beschreven zijn. Om het makkelijk te maken: indien je evenveel geld uitgeeft als je verdient heb je waarschijnlijk niet genoeg geld over voor de belangrijke uitgaven en doelen als een noodsituatie of eerder met pensioen gaan.

Leven beneden je stand en niet boven je stand zou het doel moeten zijn.

Review

  • My First Parameter 5.0

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

Score

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

No Replies to "5 financiële missers die iedereen wel eens heeft gemaakt"