Hoe krijg ik financiële controle over mijn bedrijf?

Als zelfstandig ondernemer is het soms lastig om al je financiële zaken overzichtelijk te houden, en ervoor te zorgen dat je niet in een administratieve rompslomp terecht komt. Wij hebben daarom de 3 belangrijkste tips in deze blog gezet, zodat jij je boekhouding netjes kan blijven houden en je bedrijf zo zorgeloos mogelijk kan groeien.

Breng je verwachte kosten en inkomsten in kaart

Wie schrijf die blijft, ook als je een eigen bedrijf hebt. Een omzetverwachting maken en je uitgaven van begin af aan goed bij te houden zijn belangrijke aandachtspunten. Dit om te voorkomen dat je dadelijk een hele berg bonnetjes en rekeningen hebt waar je niet meer doorheen komt. Wanneer er bijvoorbeeld iets fout gaat bij een klant van je bedrijf of met de bank, en je kunt gelijk bewijzen dat jij alles in orde hebt en weet wat er is binnengekomen of uitgegeven, bespaar je jezelf al een hoop kopzorgen. Zeker omdat je per kwartaal btw-aangifte moet doen, kan het opschrijven van alle verwachte kosten en inkomsten je al een heel stuk op weg helpen.

Een handige manier om deze facturen, offertes en bonnetjes te scheiden, is om verschillende bakken te gebruiken. Doordat niet alles door elkaar ligt, heb je veel minder tijd nodig om je financiële zaken te bekijken. Je kunt zelfs aparte bakken maken voor bijvoorbeeld de inkomstenbelasting en de btw-aangifte.

Houd je privé- en werkzaken gescheiden

Wat helpt bij het behouden van de financiële controle, is het openen van een zakelijke rekening. Hoewel een zakelijke rekening hebben als zelfstandig ondernemer geen directe verplichting is, is het wel erg fijn om je privé-uitgaven en -inkomsten apart te houden.

Stel je voor dat je ooit een probleem hebt met een klant of iets moet uitzoeken voor de belastingdienst, en tussen je financiële uitgaven voor je bedrijf staan ook de wekelijkse boodschappen van de supermarkt, de maandelijkse afschrijving van je fitness-abonnement en je uitgaven in de kroeg. Dat is niet handig, én het geeft een onprofessionele indruk tegenover anderen. Want een rommelige rekening zorgt voor een indruk van een rommelig bedrijf, en dat wil je absoluut niet.

Pas de manier van boekhouden aan op je bedrijf

Als je een klein bedrijf hebt en weet dat je schriftelijk en met aparte bakken je financiële situatie goed in de gaten kunt houden, dan is dat natuurlijk perfecr. Maar wanneer je een groter bedrijf hebt als zelfstandig ondernemer en geen tijd hebt om dat te doen, dan is het wellicht een prima idee om te boekhouden via een online programma. Tegenwoordig heb je verschillende boekhoudprogramma’s, met verschillende pakketten en abonnementen. Dit is dan wel tegen een bepaald bedrag, en zeker afhankelijk van de grootte van je bedrijf en in wat voor branche je zelfstandig ondernemer bent. Overleg ook eventueel met je boekhouder, mocht je die hebben. Zo maak je de beste keuze.

Misschien wil je toch liever zelf de financiële controle blijven houden, en je eigen zaken willen noteren. Je kunt dan ook via Excel factsheets maken, en zo je boekhouding invoeren. Het kost dan misschien net wat meer tijd dan dat je het door iemand anders laat doen, maar wanneer je een zelfstandig ondernemer bent die liever zelf de touwtjes in handen heeft, dan is dit de beste keuze voor je!

No Replies to "Hoe krijg ik financiële controle over mijn bedrijf?"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.