Stop met het leven van salaris naar salaris

Van alle financiële tips die we hebben geprobeerd is dit de meest fundamentele: Stop met het leven van salaris naar salaris. Het leven van salaris naar salaris betekent dat je regelmatig aan het eind van de maand wacht op je nieuwe loon/salaris voordat je weer geld kunt uitgeven. Daarbij kun je denken aan het betalen van rekeningen, kopen van eten en drinken, of iets leuks doen. Deze manier van leven is gevaarlijk om een aantal redenen:

Als je je werk verliest is het noodzakelijk om direct weer nieuw werk te vinden. Dit betekent dat je volledig afhankelijk bent van je huidige baan. Je kunt jezelf niet eens een aantal dagen zonder werk redden zonder dat er geld binnen komt.

Je kunt niet vooruit plannen voor tegenslagen. Als er iets slechts in je leven gebeurd, zoals je auto die er mee ophoudt, je hebt een grote tandartsrekening, of je wasmachine scheidt er mee uit heb je geen geld om dit te betalen. Het komt er dus al gauw op neer dat dit met krediet betaald gaat worden, of dit nu rood staan, een lening of een afbetaling is. De volgende maanden ben je dus bezig met het vechten tegen deze afbetalingen omdat deze helemaal niet in je levensstijl passen. Je maakt immers elke maand alles op.

Je kunt niet vooruit plannen voor grotere zaken. Droom je van een bruiloft? Een mooie vakantie? Eerder met pensioen? Een ander huis? Als je van salaris naar salaris leeft zijn deze dromen praktisch onhaalbaar. Je houdt zoals eerder gezegd nooit iets over en ruimte voor meer uitgaven zijn er ook niet.

Wat is dan de oplossing van dit probleem? Dat is duidelijk: stoppen met het leven van salaris naar salaris, dat is echter niet altijd eenvoudig.

1. Accepteer dat er een probleem is.

We hebben zelf ook met dit probleem te maken gehad. Je komt van school, gaat werken, krijgt een partner, koopt een huis en leeft gelukkig verder. Voordat je het weet ben je 10 jaar later en leef je van salaris naar salaris zonder iets opgebouwd te hebben. Je bent niet de enige die dit probleem heeft. Bijna elke Nederlander heeft er mee te maken.

2. Minimaliseer je maandelijkse uitgaven.

De eerste grote stap is het minimaliseren van je maandelijks uitgaven. Reduceer je telefoonrekening, switch van internetprovider. Zeg ongebruikte lidmaatschappen op. Probeer te besparen op energiekosten. Ga minder uit eten enzovoorts. Al deze stappen zorgen ervoor dat je maandelijks structureel minder gaat uitgeven. En dat is precies wat we willen doen.

3. Ga niet winkelen “om het winkelen”.

Wanneer je met vrienden rondhangt en niets te doen hebt, ga dan niet winkelen om iets te doen te hebben. Ga niet naar die grote elektronicazaak omdat het zo leuk is om al die snufjes te “proeven”. Doe het niet, maar zoek iets anders om te doen. Winkelen voor de lol in een sociale omgeving is duur, ook al koop je niets. Je bent omgeven door verleidingen om geld uit te geven aan zaken die je niet per se nodig hebt. Het is een excuus om met je vrienden te praten over spullen die je wilt en je praat jezelf potentieel naar het kopen van deze artikelen toe.

4. Limiteer je niet essentiële uitgaven elke maand

We geven allemaal geld uit aan zaken die je niet perse nodig hebt. Probeer in plaats van geld uit te geven wanneer de mogelijkheid zich voordoet een limiet aan deze uitgaven per maand te stellen. Sta jezelf en je partner toe elke maand een x bedrag uit te geven aan deze uitgaven en blijf daarbij. Probeer de ideale mix tussen sparen en uitgeven te vinden.

5. Gebruik je banksaldo niet als toestemming om geld uit te geven.

Misschien is dit herkenbaar: Tijdens het winkelen kijk je even in je bankieren app wat je saldo is, bij het pinnen vraag je een bonnetje waarom je saldo staat. Met deze informatie bepaal je of je een bepaalde uitgave kunt doen. Het antwoord is vaker dan je denk: Dat kan niet. Eerst je saldo bekijken en dan iets kopen betekend niets meer dan een overeenstemming om te blijven leven van salaris naar salaris. Kijk hiermee uit!

6. Als je meer ademruimte krijgt, probeer dan rekeningen direct te betalen.

Nu je wat ruimte hebt zorg er dan voor dat je rekeningen direct betaald. Het liefst automatisch en ingepland in een budget. Hiermee voorkom je extra administratiekosten en zorg je dat je rekeningen zich niet opstapelen. De rekening zal toch vroeg of laat een keer betaald moeten worden.

7. Probeer niet rood te staan.

Rood staan kost al gauw 12% aan rente per jaar. Die 100 euro die je tekort kwam kost dan al snel meer. Zorg ook dat je niet teveel met een creditcard betaald. Dit om dezelfde renen, het kost gewoon teveel aan rente. Tevens draagt het niet bij aan een gezonde financiële situatie. En geef je snel teveel uit.

8. Downgrade.

Een van de grootste maar ook radicale stappen die kunt nemen om niet meer van salaris naar salaris te leven is te downgraden. Heb je echt die grote benzine slurpende auto nodig? Heb je echt die 3 extra slaapkamers in je huis nodig die eigenlijk leeg of vol rotzooi staan? Overweeg naar een kleinere en efficiëntere versie over te stappen. Het zorgt ervoor dat je maandelijkse kosten dalen, je schuld verlaagd en zorgt voor extra geld in je portemonnee.

Dit is een extreme stap voor velen en tast je comfort zonde direct aan. “Dit doe ik dus nooit” zullen veel mensen denken. Probeer in plaats van het idee direct te schappen er eens langer en serieuzer over na te denken. Bedenk hoeveel makkelijker je leven word zonder maandelijkse lease kosten of met minder hypotheeklasten. Geef het in ieder geval een kans door er over na te denken.

Door niet te leven van salaris naar salaris zal je leven er echt op vooruit gaan. Je zult merken dat je er mentaal een stuk sterker voor staat zonder al die nutteloze maar dure uitgaven. Het scheelt een hoop financiële stress en je bent in staat iets op te gaan bouwen. Hoeveel je per maand ook verdient, als je elke maand uitgeeft wat je verdient word je nooit rijk!

Review

  • My First Parameter 5.0

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

Score

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

No Replies to "Stop met het leven van salaris naar salaris"