Vervroegt hypotheek aflossen, ja of nee?

Jarenlang werd er geroepen dat het niet verstandig is je hypotheek af te lossen. Zoals elke situatie zijn er voor en nadelen.

Waarom zou je je hypotheek vervroegt aflossen?

Als je geen hypotheek meer hebt zijn je woonlasten lager. De enige kosten die je nog betaald zijn de onroerendezaakbelasting (WOZ), de onderhoudskosten aan je woning en je energie lasten. Het eigenwoningforfait betaal je niet meer. Als je geen hypotheek meer hebt ben je onafhankelijk, onafhankelijk van een bank of hypotheek verstrekker, onafhankelijk van de overheid. Stopt de hypotheekrenteaftrek? Geen probleem, daalt je inkomen fors? Dan heb je wat meer ruimte.

Nadelen van vervroegt aflossen

Er zitten ook nadelen aan het vervroegt aflossen. Zo zit je geld “vast in de stenen”. Je kunt er niet vrij over beschikken. Wil je alsnog een hypotheek nemen op je afgeloste huis? Dan kun je de hypotheekrente niet aftrekken. Zorg dus dat je een buffer hebt.

Hoeveel mag je extra aflossen?

Dit scheelt per hypotheekaanbieder maar een stelregel is dat je meestal 10% per jaar boetevrij extra mag aflossen. Als je rentevast periode eindigt mag je de hele som aflossen zonder boete.

Fiscaal

Als je extra aflost raak je dit aan fiscaal voordeel kwijt, je mag namelijk de rente niet meer aftrekken. Het is echter wel een afweging, de rente ben je namelijk ook na fiscaal voordeel kwijt. Los je extra af dan ben je dat voordeel kwijt, maar de rente betaal je ook niet meer. Als je meer over houdt dan het voordeel, wat is dan aantrekkelijker? Het is goed om dit na te berekenen voor jouw eigen situatie.

Sparen of aflossen?

In veel gevallen levert aflossen meer op dan sparen. Dit komt omdat de rente op de spaarrekeningen nu erg laag is. Je kunt belastingvrij sparen tot €21.139 per persoon. Heb je meer spaargeld? Dan betaal je hier 1.2% vermogensrendementsheffing over. De consumentenbond raadt aan te gaan aflossen zodra je boven deze vrijstelling komt. Reken dit voor jezelf na om uit te vinden wat het meeste rendement opleverd.

Aflossen met hypotheekrenteaftrek

De meeste mensen krijgen hun hypotheekrenteaftrek maandelijks terug. Dit gaan vaak op aan dagelijkse zaken. Je kunt er ook voor kiezen dit 1 keer per jaar uit te laten keren of dit apart te zetten. Met dit geld kun je aan het eind van het jaar extra aflossen op je hypotheek.

No Replies to "Vervroegt hypotheek aflossen, ja of nee?"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.