Hoe werkt een persoonlijke lening?

Je kunt wat extra geld gebruiken. Of het nu voor een auto, keuken, verbouwing of iets anders is. Een persoonlijke lening is een optie om te financieren. Hoe werkt dit en wat zijn de voor en nadelen?

Met een persoonlijke lening beschik je direct over het geleende geld. Het gaat meestal om een bedrag tussen de €5.000 en €50.000. Je moet het hele bedrag terugbetalen binnen de afgesproken looptijd. De rente staat vast. Je weet aan het begin van de lening precies hoeveel je maandelijks af moet gaan lossen. Dit veranderd niet.

Wanneer is een persoonlijke lening handig?

Geldlog raad het sowieso niet aan om te lenen voor consumptie doeleinden zoals een auto, motorfiets, keuken en degelijke. Toch worden persoonlijke leningen hier vaak voor verstrekt. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, stel je krijgt een nieuwe baan die beter betaald waar je een auto voor nodig hebt. Je kunt van dit extra salaris een persoonlijke lening nemen om te auto te financieren. Het kan ook zo zijn dat je een kind krijgt en met een dakkapel een extra kamer kunt creëren, dat is vaak goedkoper dan verhuizen, als dat al een optie is.
Doordat je vooraf weet wat je gaat betalen weet je precies waar je aan toe bent.

Als je het geld gebruikt voor het verbouwen of verbeteren van je koopwoning dan is de rente aftrekbaar, dit is bij een doorlopend krediet niet het geval. Dat kan veel geld besparen.

Voordelen

Je weet van tevoren waar je aan toe bent (zorg wel dat je niet van salaris naar salaris leeft).
Je hebt in 1 keer beschikking tot het geld.

Nadelen

Het leenbedrag staat vast, heb je toch meer nodig voor die verbouwing? Je kunt niet zomaar bijlenen.
De rente is relatief hoog en vaak hoger dan een doorlopend krediet.
Vroegtijdig aflossen word vaak beboet.
Zorg dat je alle voor en nadelen van een persoonlijke lening goed afweegt. Als je genoeg spaargeld hebt vraag jezelf dan af of het niet beter is dat te gebruiken. Laat je goed adviseren en zorg dat je alle opties kent. Zorg ook dat je alles snapt van je persoonlijke lening zodat je achteraf niet voor verassingen komt te staan. Doe vooral ook je eigen huiswerk.

En… staar je niet blind op die mooiere auto, motorfiets of andere spullen. Denk eerst eens een paar weekjes na of je het wel echt nodig hebt of gaat gebruiken. Want geld lenen kost geld!

hoe werkt een persoonlijke lening

hoe werkt een persoonlijke lening

Review

  • My First Parameter 5.0

User Rating

5 (1 Votes)

Summary

Score

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

No Replies to "Hoe werkt een persoonlijke lening?"