Verhuizen om dure hypotheek?

Op dit moment staan de hypotheekrentes nog steeds historisch laag. Maar niet iedereen kan hier vanzelfsprekend van mee profiteren, veel mensen hebben hun hypotheek voor lange tijd vastgezet. Zo kun je al snel een hypotheekrente van 5% of meer hebben. Dat is een aardig verschil met de rente die je nu kunt krijgen rond de 1,5 tot 2%. Oversluiten is daarom een serieuze optie, maar dan loop je al gauw tegen een boeterente aan die aardig in de papieren kan lopen. Meestal mag je maar 10 tot 20% boetevrij aflossen.

Verhuizen om nieuwe hypotheek

Een optie die aardig orthodox klinkt maar nog niet zo gek kan zijn is het verhuizen om de hypotheek. Zo kun je bij een hypotheek van €300.000 met een rente van 5% tot wel €75.000 besparen in 10 jaar. Natuurlijk maak je wel veel nieuwe kosten, van makelaarskosten, advieskosten, verhuiskosten (vraag altijd meerdere verhuisoffertes aan) tot andere kosten zoals verbouwingen in het nieuwe huis.

Het is dan ook aan te raden deze optie te overwegen als je al nieuwe woonwensen hebt. Kom je ruimte te kort, vind je de buurt niet leuk, wil je landelijker wonen? Nu is misschien de kans om dit te verwezenlijken en tegelijkertijd geld te besparen.

Geld opleveren

Verhuizen kan zelfs geld opleveren. Dit klinkt heel tegenstrijdig maar is wel zo. Veel mensen met een oudere hypotheek hebben namelijk nog een spaardeel lopen. Dit bedrag kun je opnemen of in je nieuwe hypotheek storten. Zo heb je gelijk een spaarpot of worden je maandlasten nog minder. Je moet jezelf hiervoor wel goed laten adviseren want er kunnen fiscale gevolgen aanzitten.

Overwaarde

Vaak zit er op oudere huizen overwaarde. De huizenprijzen zijn enorm gestegen de laatste jaren. Zo kan er aardig wat overwaarde in een huis zitten. Door deze overwaarde kun je duurder gaan wonen en zijn huizen die onbetaalbaar leken misschien wel binnen handbereik. Door te verhuizen kun je de overwaarde verzilveren. Dit in combinatie met de lage rente is het mogelijk dat je minder maandlasten hebt, ook al zijn de huizen nu erg prijzig.

No Replies to "Verhuizen om dure hypotheek?"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.