Beginnen met beleggen

Beleggen kan op veel manieren. Je steekt ergens geld in met de verwachting dat als je het geld in de toekomst weer incasseert, je daar een premie op krijgt. We noemen dat beleggen als je je niet inzet voor die waardeverandering. Een ander relevant aspect van beleggen is dat er een risico aan vastzit. Je weet niet of je gaat verdienen en hoeveel, terwijl je ook geld kunt verliezen. We beperken ons in dit artikel tot effecten, die op de effectenbeurs worden verhandeld. Dat zijn onder meer aandelen, obligaties, opties en futures. Er zijn er meer, maar we beperken ons hier tot deze vier.

Wanneer niet beleggen

Je moet niet gaan beleggen om geld te verdienen dat je op korte termijn nodig hebt. Zoals al gezegd, zit aan beleggen een risico vast. Stel je koopt aandelen in een bepaald bedrijf, dat vervolgens in zwaar weer terechtkomt en de koers van het aandeel daalt aanzienlijk. De beurskoersen schommelen altijd. Die zal wellicht wel weer een keer opkrabbelen. Of misschien gaat het bedrijf wel failliet en dan moet je maar zien wat van je belegging terugkrijgt. Je moet daarom geen geld gebruiken om te beleggen, dat je niet kunt missen. Je moet ook niet gaan beleggen, als je je er amper in wilt verdiepen. Je kunt geld in een aandelenfonds steken en het beleggen aan de fondsbeheerder overlaten. Maar er zijn veel fondsen. Dus welke kies je? Waarop richt zich het fonds en heeft het goed gedraaid? Indien dat laatste zo, dan geeft dat een zeker vertrouwen, maar is dat echter nog geen garantie voor de toekomst. Beginnen met beleggen is makkelijker dan je denkt

Wat heb je nodig

Behalve geld en voldoende kennis, heb je een beleggingsrekening nodig. Dat kan bij een bank of een andere tussenpersoon. Die moet dan wel onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vallen. Naast dat het kan gaan om de website van een tussenpersoon, is er ook keuze uit apps voor mobiele telefoons. Voor de toegang tot een website is een computer met tenminste de schermgrootte van een tablet wenselijk. Een app voor een mobiele telefoon is speciaal voor dat kleine scherm ontwikkeld. We bespreken hier kort Peaks als voorbeeld (niet als aanbeveling) van een app. Een andere app Bux Zero is in vergelijking wat traditioneler.

Peaks

De app laat je kiezen uit 4 portfolio’s. Ieder portfolio heeft een zeker risicoprofiel. Je kunt kiezen voor een eenmalige inleg, maar ook voor periodieke. De omvang van de inleg bepaal je zelf. Het risicoprofiel en de inleg kan je later aanpassen. Voor het gebruiken van Peaks is een rekening bij een bank nodig, die iDIN ondersteunt, en een email-adres. Je kunt Peaks op vijf verschillende manieren gebruiken. We zullen er een behandelen, omdat die nogal bijzonder is. Telkens als je online of met betaalpas betaalt, dan wordt het bedrag door Peaks naar boven afgerond. Bijvoorbeeld, je rekent met je betaalpas € 9,75 af. Peaks maakt daar € 10 van en het verschil van € 0,25 gaat naar je beleggingsrekening. De verwerking vindt aan het einde van iedere week plaats. Je kunt een vermenigvuldigingsfactor laten toepassen om je inleg te vergroten.

Effecten

Je handelt in effecten via een tussenpersoon. Behalve als je een hele grote investeerder bent, praten dan over de al genoemde website of app. De tussenpersoon moet daarvoor worden betaald, doorgaans hebben we het dan over transactie- en bewaarkosten. Bij de waarde van een effect is het toekomstperspectief van het bedrijf zeer belangrijk. Daarom zie je soms aandelen van een bedrijf stijgen, hoewel er op dat moment geen winst wordt gemaakt. We zullen hier kort de 4 vier al genoemde effecten beknopt bespreken.

Aandelen

Aandelen zijn doorgaans het type effect, waar men het eerst aan denkt als het woord beleggen valt. Met een aandeel koop je als het ware een zeer klein deel van een bedrijf. Als het bedrijf goed draait, winst maakt en goede perspectieven heeft, zal je aandeel meer waard worden. Het bedrijf kan ook een dividend uitkeren. Dat is een keuze van het bedrijf. Als dat bedrijf dat geld in de onderneming zou houden, dan zou het bedrijf meer waard worden. Omgekeerd daalt de waarde als het met het bedrijf niet goed gaat. Als je dus met onvoldoende kennis aandelen in een bedrijf koopt, dan kan je daar behoorlijk je neus mee stoten. Zoals eerder is aangeduid, kan je wat meer op zeker gaan door aandelen in een aandelenfonds te kopen, dit is anders dan aandelen kopen. De fondsbeheerder zal je geld dan voor je investeren en die heeft daar ruime ervaring mee. Daar zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden.

Obligaties

Een obligatie is een schuldbewijs voor een lening. Die hoeft niet van een onderneming te zijn. Ook overheden en instellingen geven obligaties uit. Bij het aflopen van een obligatie krijg je het uitgeleende bedrag terug met de afgesproken rente. Obligaties worden op de beurs verhandeld en de waarde hangt af van hoe de te ontvangen rente zich verhoudt tot opbrengsten van andere typen investeringen. Obligaties zijn een relatief veilige manier van beleggen. Er bestaan ook obligatiefondsen.

Opties

Op de beurs worden ook opties verhandeld. Dat zijn afgeleide producten, ook wel derivaten genoemd. Met een optie koop je het recht om een aantal effecten, bijvoorbeeld aandelen, binnen een bepaalde periode voor een afgesproken prijs te kopen of verkopen. Er bestaat geen verplichting voor de koper. De prijs van de optie is lager dan van het effect, waar de optie betrekking op heeft. Je kunt dus met minder geld in hetzelfde effect beleggen. Het rendement kan enorm zijn, maar dat zijn de risico’s ook. Het maximale wat je kunt verliezen, is de prijs van de optie.

Futures

Futures worden ook op de beurs verhandeld en lijken enigszins op opties. Er is echter een zeer belangrijk verschil. Het is een termijncontract waarbij zowel koper als verkoper de verplichting(!) aangaan voor de levering van effecten, maar ook fysieke producten zijn mogelijk, op een afgesproken tijdstip en voor een bepaalde prijs. Futures zijn niet echt voor beginners.

No Replies to "Beginnen met beleggen"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.