Begin alvast goed en beleg in vastgoed

Geld op de spaarrekening zetten levert vandaag de dag niets op. Sterker nog, met een beetje pech betaal je zelfs een bijdrage om je tegoeden bij de bank te stallen. Tijd om het over een andere boeg te gooien als je je geld wilt laten groeien. Beleg in vastgoed.

Wat is beleggen in vastgoed?

Met beleggen in vastgoed kies je voor een investering in gebouwen. Vastgoed is solide en minder aan inflatie onderhevig dan beleggen aandelen. Dit biedt direct meer houvast en zekerheid. De beurs fluctueert dusdanig sterk, dat het hebben van aandelen veel minder garantie biedt op rendement. Beleggen in vastgoed biedt jou dus veel meer perspectief, als het gaat om het opbouwen van vermogen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen direct investeren en indirect investeren. Beide vormen van beleggen kennen hun eigen voor- en nadelen.

Direct investeren in vastgoed

Als je direct investeert in vastgoed, kan je hier op maandelijkse basis de vruchten van plukken. De opbrengsten van het pand kunnen worden gebruikt om de lening van het pand van te betalen, of de maandelijkse lasten van het vastgoed te voldoen. Met een beetje geluk, houd je dan nog wat geld over. Dit kan als extra inkomen voor jezelf worden aangewend, maar je kan er ook voor kiezen, met dit geld opnieuw te gaan investeren. Met direct beleggen kan je gebruikmaken van hefboom. Dit wil zeggen, dat je kunt beleggen met een deel van het geleende geld, om zo je rendement te vergroten. Direct investeren geeft jou veel meer vrijheid, omdat je nauw bij het hele proces betrokken bent. Je hebt zelf de touwtjes in handen.

Nadelen van direct beleggen

Bij direct beleggen heb je weliswaar alle touwtjes zelf in handen, je draagt ook alle verantwoordelijkheid. Wil je alles goed kunnen uitvoeren, dan moet je wel de nodige kennis en expertise hebben om dit naar behoren te kunnen doen. Bij direct beleggen zijn alle taken op het gebied van beheer en management voor jou. Dit valt dus allemaal onder jouw verantwoordelijkheid en dat kost tijd en energie. Bovendien is je geld niet meteen beschikbaar, zoals dat bij een vastgoedfonds wel het geval is. Wil je op een goede manier direct beleggen, dan zal je de beschikking moeten hebben over voldoende eigen vermogen.

Stel dat jij je vastgoed hebt verhuurd en de huurder weigert te betalen. Dan zal je zelf moeten zorgen, dat deze verschuldigde bedragen alsnog worden voldaan. Hier gaat veel tijd en energie in zitten. Ook leegstand is een negatief aspect van deze vorm van beleggen. Geen huurders betekent immers geen inkomsten. Als de rente stijgt, is het bovendien maar de vraag, of de huur deze stijgende kosten dekt. Er zal dan een huurverhoging moeten worden doorgevoerd om eenzelfde opbrengst te behalen. Huurverhogingen kunnen echter niet onbeperkt plaatsvinden.

Prijzen van vastgoed kunnen wel enorm stijgen of dalen indien de economie in een recessie komt. Je kunt je beleggingen spreiden door te beleggen in zilver of te beleggen in goud. Deze edelmetalen stijgen vaak wanneer de waarde van het vastgoed daalt. En blijven daarnaast ook zeer waardevast.

Indirect beleggen in vastgoed

Grote voordelen van deze vorm van beleggen in vastgoed zijn:

 • spreiding van risico
 • geen bijzondere kennis nodig
 • al vanaf een klein bedrag mogelijk
 • je hoeft niet op een koper te wachten
 • deelname in vastgoedfonds
 • de flexibiliteit

Als vastgoedfondsen in meerdere soorten onroerend goed investeren en ook nog eens op meerdere locaties, kan op deze manier risico gespreid worden. Voor deze vorm heb je dus minder eigen geld nodig, waardoor het sneller mogelijk is om in te stappen. Bij sommige fondsen is het al mogelijk om in te stappen met slechts 1000 euro aan eigen geld. De vastgoedfondsen die verbonden zijn aan indirect beleggen kunnen al dan niet beursgenoteerd zijn. De beheerder van het fonds neemt de beslissingen. Dit scheelt jou tijd en energie.

Nadelen indirect beleggen

Het voordeel dat je zelf geen energie hoeft te steken in het nemen van beslissingen, kan direct ook een nadeel zijn. Jij bent niet degene die bepaalt, in welk pand je belegt. Bij deze vorm van beleggen komt ook nog eens het gevoel van de beurs om de hoek kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd nog aandelen kopen in andere martken om te spreiden. Dit kan maken dat de waarde op de beurs niet overeenkomt met de werkelijke waarde van het perceel. Bij indirect beleggen komen ook veel kosten op je pad, waaronder:

 • kosten voor accountant
 • taxatiekosten
 • beheerskosten
 • controle van kasstromen
 • verificatie van eigendom
De keuze voor direct of indirect beleggen is dus van meerdere factoren afhankelijk. Laat je goed adviseren en kijk waar jij je het prettigst bij voelt. Door de voor- en nadelen goed te vergelijken, zal je gevoel je hopelijk een kant opsturen.

No Replies to "Begin alvast goed en beleg in vastgoed"

  Leave a reply

  Your email address will not be published.